KENT KONSEYİ’NİN GÜNDEMİNDE ARITMA VE MADEN VARDI

Nilgün KAYA

Ayvalık Kent Konseyi Olağan Genel Kurul toplantısında, 1 Kasım tarihinden bu yana kapalı olan Atık su arıtma tesisi ile Tıfıllar Kırsal Mahallesi’nde maden ocağı açma girişimi görüşüldü. Konsey başkanı Filiz Karayelli, her iki konunun da takipçisi olacaklarını ifade etti.

İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantı,  Ayvalık Kent Konseyi’nin kurucu Başkanı merhum Ceynur Karagözoğlu’nun anılmasıyla başladı. Faaliyet Raporu ve Meclis Çalışma Gruplarının raporlarının değerlendirildiği genel kurul toplantısının ana gündem konuları ise Tıfıllar Kırsal Mahallesi’nde yapılmak istenen altın-gümüş madeni ile 1 Kasım tarihinden bu yana kapanan Atık Su Arıtma Tesisi oldu. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen’in yaptığı araştırmaya göre, Tıfıllar Kırsal Mahallesi’nde altın gümüş madeni yapmak için başvuruda bulunan şirketin ÇED raporunun olumsuz sonuçlanmasının ardından unvan değişikliği yaptığını öğrenildiği belirtildi.

“MADEN AÇMAK İÇİN YENİDEN DENEMELERİ KUVVETLE MUHTEMEL”

Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, “Oramine şirketi ÇED için olumsuz raporu alınca şimdi de Uludoru şirketi olarak  yine altın ve gümüş madeni için başvurarak ruhsat almak istiyor. Bu kez birebir aynı yer olmasa da az bir yer değişikliği ile tekrar denemeleri kuvvetle muhtemel. Bu nedenle Tıfıllar köy muhtarı konu ile ilgili olarak bilgilendirilerek köylünün de bilgilendirilmesi tarafımızdan belirtildi. Bu konunun takipçisi olacağız” dedi.

Atık su Arıtma Tesisinin yeniden hizmete açılması için  Belediye Başkanları ve BASKİ Müdürünü ziyaret edeceklerini belirten Filiz Karayelli, “Arıtma tesisinin çalıştırılması konusunun üzerinde durarak Ayvalık ve Büyükşehir belediye başkanları ve BASKİ Müdürünün konuyla ilgili ziyaret etmeyi planlıyoruz. Ziyaretlerden sonuç alınamazsa eylemsel olarak hareket edilebilir.  Derin deşarjdaki çatlak ve deformasyonlar nedeniyle sızıntıların önlenmesi için yapılan yenilenme çalışmasında çalışan geminin çapasının eski deşarj borusunu delmesi ile atık suların kıyıya çok yakın yerden denize karışmış olduğunu öğrendik. Bütün bu olumsuzlukların bir an önce giderilmesi için sorumluları göreve çağırıyoruz. Kent Konseyi olarak konunun takipçisi olacağız “dedi.  Toplantıda ayrıca, Temizlik kampanyası ve Akdeniz’i Temizleyelim Projesi’de gündeme geldi.