AYVALIK, ATA’YI 83. KEZ KARŞILADI

Nilgün KAYA

Atatürk’ün Ayvalık’a gelişinin 83. yıldönümü törenlerle kutlandı. Atatürk’ün ilçeye giriş yaptığı güzergâhı izleyen kortejin, vatandaşların alkışları eşliğindeki yürüyüşünün ardından Cumhuriyet Meydanında yapılan törene Ayvalıklılar büyük ilgi gösterdi.

Program Karayolları 29. Şube Şefliği bahçesinde başladı. Belediye Bandosu ile Bayrak ve Flama taşıyan öğrencilerin öncülüğünde, Şube Şefliğinin önünden Atatürk’ün Ayvalık’a giriş yaptığı güzergâh takip edilerek Cumhuriyet Meydanına kadar yürüyüş yapıldı.

AYVALIKLILAR KORTEJİ ALKIŞLARLA KARŞILADI

Dev Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıyan öğrenciler ve protokol, vatandaşların alkışları ve Ayvalık Belediye Bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde yürüdü. Ayvalıklılar, bayraklar ve Atatürk resimleri ile donattığı evler ve sokaklarda, korteji alkışlarla karşıladı. Çok sayıda Ayvalıklı pencerelerinden veya kapı önlerinde bekleyerek geçit törenini izledi. Öğrenciler bayraklarla, Kazım Karabekir Mahalle Muhtarı Mehmet Yılmaz ise Kaymakam Namık Kemal Nazlı’ya verdiği bir buket çiçek ile 13 Nisan Caddesi’nden geçen korteji karşıladı. Palabahçe’ye dev Türk Bayrağı asılırken bazı vatandaşlar, ‘Atam Hoş geldin’ yazılı döviz tuttu. Kortej, Atatürk’ün geldiği yolu izleyerek Cumhuriyet Meydanı’na geldi.

AYVALIK’IN BAYRAMI

Cumhuriyet Meydanında Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ve Garnizon Komutanlığı tarafından çelenk sunumu yapıldı. Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasının ardından demokratik kitle örgütü temsilcileri ve vatandaşlar, ellerindeki çiçekleri Atatürk’ün anıtına bıraktı. 83 yıl önce Ulu Önder Atatürk’ün ilçeye gelişinin Ayvalık’ı şereflendirdiğini kaydeden Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise, “83 yıl önce ne sevgi varsa, o gün ne heyecan varsa bugün aynısını yolda yürürken, meydanda gördük. İşte bir toplum liderini böyle sever, böyle kucaklar. Cepheden Cepheye koşarken 2 dil öğrendi. 4000 kitap okudu. Geometri kitabı yazdı. Üçgen, açı ve bunun gibi 48 terimin isim babasıdır. Dünyada ‘başöğretmen’ sıfatlı tek liderdir. ‘Minber’ adında 52 sayfalık gazete çıkardı. Cebinden 50 bin lira harcayıp Elmalılı Hamdi Yazır’a Kur’an’ın Türkçe mealini yazdırdı.UNESCO’daki muhteşem belge ‘Atatürk kimdir?’ i şöyle 嘉盛外汇 açıklıyor; ‘Atatürk uluslar arası anlayış, işbirliği, barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi. Olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir inkilapçı. Sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder. İnsan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayrımı gözetmeyen eşi olmayan devlet adamı. Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu. Ata’mızı sadece 10 Kasımlarda 29 Ekimlerde değil özgür olduğumuzu hissettiğimiz her an, geleceğimizi planladığımız her gün minnet ve sevgi ile anmalıyız.Satır başı Bıraktığın emanetin gerçek anlamda ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Biz daha var olmamışken bize güvendin. Gençliğe emanet ettin güzel vatanımızı. Satırbaşı Seni dünya var oldukça hep hatırlayacağız” dedi. Tören, şiirlerin okunması ve halk oyunları gösterisinin ardından sonra erdi. Tören sonunda Ayvalık Belediyesi tarafından halka Atatürk’ün eseri Nutuk dağıtıldı.