59 YILDIR ŞEFİ OLDUĞU BANDONUN TARİHİNİ YAZIYOR

Nilgün KAYA

81 yıldır resmi bayramlar ve özel etkinliklerde halkı coşturan Ayvalık Belediye Bandosu’nun 59 yıldır şefliğini yürüten Ergün Tekincan, bandosunun tarihini yazıyor.  Personelinden, konserlerine ömrünü adadığı bandonun tarihini kitaplaştırmaya çalışan Şef Tekincan, Yorulmadan, istek ve mutlulukla şefliği sürdürdüğünü belirtiyor.

1932 yılında Ayvalık Gençlik ve Spor İdman Yurdu tarafından kurulan, 1936 yılından sonra Ayvalık Belediye idaresine geçerek Belediye Bandosu olan bandonun, kuruluşundan bugüne geçirdiği süreç,  bandonun efsanevi şefi Ergün Tekincan tarafından kitaba dönüştürülüyor. Bandonun tarihini anlatan kitabın yazımına 2014 yılında başlayan Şef Tekincan, Ayvalık’ın müzik ihtiyaçlarını giderdiği gibi ulusal bayramlarda törenlerde yerini alarak Ayvalık’a bayram havası yaşatan bandoda görev alan 100 ‘e yakın bando personelinin özgeçmişi, fotoğrafları ile bandonun Ege’nin karşı yakasına kadar uzanan konserleri sırasında çekilen fotoğraflara kitabında ayrıntılı bilgilerle yer veriyor.

BABADAN OĞULA BANDOCULUK

20 kişi ile kurulan bandonun bugün 16 kişiye düşse de düzeninden ve performansından bir şey kaybetmediğini ifade eden Şef Tekincan, “Ayvalık Belediye Bandosunun tarihini yazmaktaki tek amacım bandoda görev yapan elemanların daha iyi tanınmaları ve bandonun ne şekilde kurulduğunu anlamaları için bunu yazmak istiyorum. Hem anıları insanlarla paylaşmak hem de bir arşiv çalışması yapmak istedim. 1936 doğumluyum. 1951 yılında bandoya girdim. 1958 yılında bandonun şefi oldum. Fotoğraflarla Ayvalık Belediyesi Şehir Bandosu Tarihi’ adını verdiğim kitabımda, bandoyu, müziği seven vatandaşların bando hakkındaki görüşler de yer alıyor.  3 personelimiz hayatını kaybetti onları rahmetle anıyoruz. Çok güzel, unutulmaz anılarımız var. Mesela, Marangoz ve Vehbibey Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Elmacı bandoda trompet çalarken, oğlu Öğretmen Muvaffak Elmacı tenor saksafon olarak 1964 yılında bandoya katılarak bando elemanlığını babadan oğla sürdüğünü gösterdi.  Bu bando tarihinin bir başka anlamlı köşesi” dedi.

HEY GİDİ GÜNLER HEY…

Ömrünü adadığı bandonun kitabını yazan Şef Ergün Tekincan, yılar boyunca bando ekibi ile çok güzel anılar biriktirdiklerini ifade ederek,  “Geçmiş yıllarda bandoyu Balıkesir Havran İlçesi Büyükdere belediyesi davet etti. Oraya gittiğimiz gün öyle bir soğuk vardı ki, klarnet çalan bando elemanları tir tir titriyor perdelere dahi basamıyordu gittim iki şişe kayna, çikolata aldım, yedikten sonra ateş gibi oldular güzel bir konser verdiler.  1962-1976 yılında bandoda görev yapan 15 eleman aynı zamanda Ayvalık Belediyesinde memur ve işçi kadrolarında çalışan kişilerdi mesela. Belediye Temizlik İşçisi Hilmi Dilek, Belediye Odacısı Ali Gazlı, Zabıta Memuru Güngör Gümüşgül, Belediye Tahsildarı Osman Gülücü vardı bandomuzda. Bugün ise Ayvalık Belediyesinde çalışan bir 搬瓦工 kişi bile bandoda yok. Ben Ayvalık Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü yaptım. Bandodan kimler geldi kimler geçti; Emekli tahsildar Ahmet Karakaş, Terzi Mesut Babadostu, Emekli İtfaiyeci İbrahim Ceylan, Emekli Bando Ast Subayı İsmail Yıldızoğlu, İnşaat ustası Ragıp Altınparmak, emekli Hükümet Veterineri Mehmet Bener, Emekli Kız meslek Lisesi Katibi Recep İlgün, Ankara Polis Bandosundan Emekli Naci Bayer, Marangozu Rıfat Molo, Bahçıvan Razi Ural, Araba tamircisi Nail Ortan allama, Ayakkabı boyacıları Yaşar Gümüş, Üner İlkin. Ayvalık Belediye Bandosu her zaman çok özel bir bandoydu” dedi. Trompet ve bateri çalan 81 yaşındaki Ergün Tekincan şefliğindeki bando repertuarında 25 marş, 100 kadar güncel eser bulunuyor.  Bando istek üzerine kimi zaman  Kolbastı ve Düm tek tek’i de çalıyor.