İMZALAR DA KULLANICI SAYISI DA KÜTÜPHANEYİ TAŞIMAYA YETMEDİ

Nilgün KAYA

İlçe merkezine uzak ve yokuşta yer aldığı için ulaşımı zor olan Ayvalık Halk Kütüphanesi’nin yerinin değişmesi talebi,  imza kampanyasına rağmen olumlu sonuç vermedi.

‘Bizler, kitabın değerini bilerek yaşamak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki kitap aklın ilacıdır. Kitaplara erişmenin giderek daha zor hale geldiği bugünkü şartlarda, Ayvalık Kütüphanesi bizler için önemli bir olanak sağlamaktadır. Ancak, kütüphanenin şu anda bulunduğu yer, yaşlı, çocuk, engelli, kadın, erkek hepimizin ulaşımını zorlaştırıyor ve başta henüz okuma alışkanlığı oluşmamış insanlar olmak üzere okuyucuyu caydırıyor. Oysa kütüphane, kolaylıkla ulaşılabilen ve teşvik edici bir mekânda hizmet vermelidir. Ayvalık Kütüphanesi’nin şehir merkezine, Eski Kız Meslek Lisesine taşınması ve böylece tarihi binanın korunması için’  diyerek ilçede bir ima kampanyası düzenleyen Ayvalık Birleşik Haziran Meclisince toplanan imzalar, İlçe Kaymakamlığına iletildi. 150 Evler Mahallesi’nde bulunan Halk Kütüphanesi’nin ilçe merkezinde bulunan Eski Kız Meslek Lisesi binasına taşınması talebi ile 1470 imza toplayan Ayvalık Birleşik Haziran Meclisi’ne gelen yanıt ise olumsuz oldu.

‘GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI İÇİN 678 BİN 500 LİRA HARCANDI’

Kaymakamlık yanıtında, ‘1995 yılında yapılan Ayvalık Halk Kütüphanesinin 1896 m2 kullanım alanı olduğu, 2013 yılında deprem performans testi’nin yaptırılarak güçlendirme, onarım ve tefrişi için 678.500 lira ödenek gönderildiği, 2016 yılı istatistiklerine göre 12 bin 370 kullanıcısı ve 1896 kayıtlı üyesi bulunduğu, söz konusu binaya yapılan yatırım ve kullanıcı sayısı göz önünde bulundurulduğunda dilekçede önerilen Kız Meslek Lisesi’nin kütüphane olarak yeniden yapılandırılmasının veya kütüphanenin kiralık bir binaya taşınmasının mümkün olmadığı, ancak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bedelsiz ve en az 15 yıl süre ile tahsis edilebilecek kütüphane hizmetlerine uygun bir yer bulunarak bilgi ve belgelerin Bakanlığa gönderilmesi durumunda ilçe merkezinde bir şube kütüphanesinin açılması konusunun değerlendirileceği bildirilmiştir’ denildi. Bunun yanı sıra Halk kütüphanesine ulaşım olanaklarının arttırılması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yerel yönetimler ile iletişim sağlanması hususunda gereğini yapması istendiği öğrenildi.

“KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Ayvalık Haziran Meclisi adına açıklama yapan Ali Açan, “Kütüphanenin ulaşılabilir olmasına ilişkin sorun şu aşamada bir sonuca ulaşmamıştır. Ayvalık Haziran Meclisi olarak bu talebimizin takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.