“BİRLİKTE MÜCADELE SONUÇ VERDİ; BALIK ÇİFTLİKLERİ KALDIRILDI”

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Sahilkent Mahallesi’nde Mavi Bayraklı Engürü Plajının yaklaşık 1km açığında yapılan 2  balık çiftliği, 24 Mart günü kaldırıldı.

Ayvalık’ta deniz ve turizm için tehlike oluşturduğu gerekçesiyle başta Engürü Site yönetimi olmak üzere Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilciliği, Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Kent Konseyinin mücadele ettiği, Ayvalık Belediyesi ile Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanlığının da mücadeleye destek verdiği Balık Çiftlikleri kaldırıldı. Balık çiftliklerinin kaldırılması için imza kampanyası düzenlenmiş, Ayvalık Tabiat Derneği tarafından açılan dava kapsamında 22 Şubat’taki bilirkişi incelemesi yapılmıştı.

İMZA KAMPANYASI DÜZENLENMİŞ, DAVA AÇILMIŞTI

2012 yılında Mavi Bayrak kazandırdıkları plajlarının karşısına kurulan balık çiftliklerinin sadece Ayvalık’ın değil Körfez bölgesinin sorunu olduğunu belirterek mücadele başlatan Engürü Sitesi Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uslu, “26 Nisan 2006 da kabul edilen Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair Kanunda balık çiftlikleriyle ilgili düzenleme; ‘Denizde yapılacak balık çiftlikleri, hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfezler ile doğal ve arkeolojik sit alanlarında kurulamaz’ demektedir. Ayrıca derin deşarj hattına çok yakın olduğundan burada yetiştirilecek balıkların insan Sağlığı açısından da yer seçiminin yanlış olduğunu düşündük ve bunu dile getirdik. Sitemizin mücadelesine Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Belediyesi, Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığı ve Ayvalık Kent Konseyi de destek verdi. Birlikte mücadele sonuç verdi, Balık Çiftlikleri kaldırıldı” dedi.