ZAFER KUTLANDI, ŞEHİTLER ANILDI

Nilgün KAYA

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü Ayvalık’ta çelenk sunumu ve şehitlik ziyareti ile hatırlandı. Zafer ve Anma günü için Pazartesi günü de bir tören düzenlenecek.

Anma etkinlikleri, 18 Mart Cumartesi günü saat 09.30’da Şehitlik Anıtında çelenk sunumu ile başladı. Kaymakamlık, İlçe Garnizon komutanlığı ve Belediye Başkanlığına ait çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kaymakam Namık Kemal Nazlı, İlçe Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı ve Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in yanı sıra askeri ve sivil erkanın katıldığı törende Gaziler ve Gazi yakınları da hazır bulundu. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma Jandarma Teğmen Rıdvan Tuncer tarafından yapıldı.

Tuncer, “Çanakkale Zaferi ile başlayan Türklük mücadelesinin 102. Yıldönümü, maneviyatını,  inancın ve Türkün askeri gücünün matematik ölçülerini bozduğu gündür. Tarihten silinmek istenen kahraman Türk milletinin tarihte eşine rastlanmayacak inanç, istiklal azmi ve milli kahramanlıkla varlığını bütün dünyaya duyurduğu gündür. 18 Mart 1915 tarihi İngiliz ve Fransız donanmalarının havacı ve denizci kahramanlarımızın cesareti, Mehmetçiğin iman dolu göğsünde yanan Türklük, vatan sevgisi ve özgürlük ateşi ile darmadağın edildiği gündür” dedi.  Öğrencilerin şiir okumasından sonra kürsüye gelen Çanakkale’de şehit düşen Tabur Komutanı Ali Tahsin Beyin torunu Mehvar Farahi, “Atatürk’ün önderliğinde kazanılmış, dedem dahil tüm şehitlerimizin kanı olan Çanakkale Zaferini kutluyorum. Bu ülkenin hür, namuslu ve şerefli bir şekilde yaşamasına hala katkı veren bütün genç şehitlerimizin de ruhları şad olsun. Bu ülkeyi bize vatan yapan bu şehit kanlarını hiçbir zaman unutmamız lazım. Onlara saygı, minnet ve şükranlarımı ifade ediyorum. Hepsi ışıklar içinde yatsın. Genç neslimizde bunları unutmadan, ileriye götürmeli. Çanakkale Zaferi Türk milletinin doğuşu, hürriyete attığı adımdır” dedi. törende ayrıca hafta nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri de verildi. 

Tören sonrası saat 10.30’da Ayvalık ve Altınova’daki şehitlikler ziyaret edildi.  İlçedeki ikinci tören 20 Mart Pazartesi günü İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Ayvalık Anadolu Lisesi Müdürlüğü’nce hazırlanan  ‘Koca Seyit’ten Ata’ya’ temalı program saat 14.00’te başlayacak.