DOĞAL AFETLER KONUSUNDA EĞİTİM SEMİNERİ

Nilgün KAYA

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bazıları yıkımla sonuçlanan deprem fırtınası ile birlikte yeniden gündeme gelen doğal afetler konusu, Ayvalık Arama Kurtarma Topluluğu (AYKUT) eğitim seminerinde ele alındı.

ÇYDD Eğitim Evi’nde gerçekleştirilen seminer, konusunun önemine rağmen yetersiz katılım ile dikkat çekti. Suat Süslü başkanlığında, Gülser Özkan, Pelin Arkın, İlker Ayerden, Gülay Gökgün, Gükay Yörükoğlu, Bedia Gökçen, Nejdet Uğral, Nermin Kurttaş’tan oluşan AYKUT Ekibinin yanı sıra ÇYDD Şube Başkanı Nuray Özer, ÇYDD Şube Başkan Yardımcısı Suat Şerifeken, ADD Şube Başkanı Ahmet Üzgeç ile dernek üyeleri ve vatandaşların katıldığı seminerde sunumu Gülser Özkan yaptı.

Sunumda doğal afetlerden İnsan kaynaklı afetlere kadar çeşitli konulara değinen Gülser Özkan, deprem kuşağında yer alan ülkemiz ve bölgemizde bu doğal afete hazırlıklı olmak gerektiğine dikkat çekti. Doğal afetlere karşı şehir sığınağı olması gerekirken evlerin bile sığınağı olmadığını söyleyen Gülser Özkan, “Büyükşehirlerde var belki ama bizim gibi küçük yerlerde yok. Deprem çantasını evimizde ve arabada olmak üzere iki tane yapmalıyız” dedi.

DEPREME HAZIRLIK OLARAK YAŞAM ÇANTASI

Su, yiyecek, el feneri, sağlık malzemeleri, kullanılan ilaçlar, radyo, pil, mendil, tuvalet kağıdı gibi malzemelerin bulunacağı bir yaşam çantasını herkesin hazırlaması gerektiğini belirten Özkan, “Bu çanta 72 saat yani 3 günlük olmalı” dedi. AYKUT Başkanı Suat Süslü, “Biz AYKUT olarak Ayvalık Belediyesi Kent Konseyi’ne bağlı olarak çalışmalarımızı yürütmeye çalışıyoruz. Gönüllü kuruluşuz. Gerektiğinde, davet edildiğimizde deprem konusuyla ilgili olarak seminer verebiliriz. Bugüne kadar 70 dolayında gönüllü kişiye seminer verdik. Belge aldılar. Arama kurtarma ile ilgili olarak her türlü kuruluşla işbirliği yapmaya hazırız. ÇYDD de ki seminerimizin amacı sivil savunma konusu idi. Çünkü 28 Şubat Sivil Savunma günüydü. Ağırlıklı olarak sivil savunmadan konuşuldu. ÇYDD Yöneticileri ve katılımcılar, Ayvacık ve dolaylarında deprem çok olduğundan biraz da olsa depremden bahsedilmesini istediler. Bundan dolayı deprem konusuna değinildi” dedi.