DOĞA İÇİN YÜRÜDÜLER

Nilgün KAYA

Ayvalık’taki 45 doğal sit alanının yeniden değerlendirildiği çalışmanın durdurulması ve koruma derecelerinin düşürülmemesi için bir araya gelen çevre gönüllüleri ve vatandaşlar, ‘Ayvalık, Cunda cennet kalsın’ diye yürüdü. Deniz kıyısında oluşturulan insan zinciri ile Ayvalık’ın doğal güzelliklerinin mutlaka korunması gerektiğine dikkat çekildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Doğal sit alanlarının ekolojik temelli bilimsel araştırma projesi’ adıyla 2015 yılında başlattığı çalışmanın ‘Mutlaka koruma’ alanlarını ‘sürdürülebilir’ duruma düşürmesine tepki gösteren Ayvalık Tabiat Platformu, 5 Mart Pazar günü Ayvalık Belediyesi desteği ile doğa yürüyüşü düzenledi.

DOĞA DA TALAN OLMASIN DİYE İNSAN ZİNCİRİ OLUŞTURULDU

Bakanlığın planladığı değişiklikten en çok etkilenecek alanların başında gelen Ali Bey (Cunda) Adası Pateriça birinci köyde buluşan Ayvalık Tabiat Platformu temsilcilerine, Ayvalık Kent Konseyi yönetimi, Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ayvalık Şubeleri, TEMA üyeleri yanı sıra Bergama ve Burhaniye Çevre Platformu ile Yeni Foça Forumdan da destek geldi. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı etkinlikte, ilk olarak deniz kıyısında katılımcılardan insan zinciri oluşturdu. El ele vererek zincir olan katılımcılar, alkışlarla bakanlığın çalışmasını protesto ederken doğadaki talanın sadece insan tarafından ve el birliği ile durdurulabileceği mesajını verdi.

‘DOĞA İÇİN, KUŞLAR İÇİN, ZEYTİN İÇİN BETONA HAYIR’ DEDİLER

‘Doğa için, Kuşlar için, Zeytin için betona hayır’ ve ‘Ayvalık-Cunda Cennet kalsın’ ve ‘Tabiat Parkını Vermeyeceğiz’ yazılı pankartlar açan, doğanın güzelliğini yürüyüşle yaşayan katılımcılara bilgi veren platform temsilcileri Bakanlığın yaptığı çalışmanın içeriği ve koruma derecelerinin düşürülmesiyle  bölgenin biyolojik zenginliği ve doğal güzelliğinin tehlike altına gireceğini belirtti.  Pateriça ikinci köyde ara verildi ve suyunu, sandviçini alarak etkinliğe katılanlar mola verdi. Daha sonra isteyenler Deve boyunu mevkiine kadar yürümeye devam etti.