“DOĞAL SİT ALANLARI DERECELENDİRMESİ DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ”

Nilgün KAYA

Türkiye Kent Konseyleri Platformu 21. Genel Kurulu, Milas Kent Konseyinin ev sahipliğinde 25-26 Şubat tarihlerinde yapıldı. Platform sonuç bildirgesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projelendirilen doğal sit alanları derecelendirme değişikliğine ilişkin, Türkiye’nin 20 bölgesindeki hazırlıkların derhal geri çekilmesi gerektiği de vurgulandı.

Ayvalık Kent Konseyini temsilen toplantıya başkan Filiz Karayelli katıldı.Karayelli yaptığı konuşmada,  Ayvalık’ta yaşanan sorunların yanı sıra İlçedeki sitlerin yeniden değerlendirilmesi sonucu Cunda, Pateriça başta olmak üzere ilçenin çok sayıda noktasında koruma statülerinin düşürüldüğünü ifade etti. İlk gün Prof. Dr. Emre Bağçe’nin yeni Anayasa ve Referandum sürecini, ikinci gün ise Prof. Dr. Ruşen Keleş’in sit alanlarının yeniden değerlendirilmesine yönelik konuşmasının yapıldığı Türkiye Kent Konseyleri 21. Genel Kurul toplantısında, Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, Ayvalık’taki sit alanlarının Bakanlığın yaptığı yeniden değerlendirme çalışması ile koruma derecelerinin düşürüldüğünü ve konuyla ilgili mücadele başlatıldığını belirtti.

MİLAS KENT KONSEYİ SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI
Türkiye Kent Konseyleri Platformu 21. Genel Kurulu, sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşıldı. İki maddelik sonuç bildirgesinde;  Anayasa metinleri toplumsal uzlaşım metinleridir. Bu anlamda toplumun tüm kesimleri ve kurumları tarafından etraflıca tartışılması ve demokratik katılımla oluşturulması gerekmektedir.16 Nisan 2017 tarihinde halkoyuna sunulan   anayasa  değişikliği metni, söz  konusu demokratik süreçler işletilmeksizin, OHAL koşulları altında hazırlanmıştır. Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nu oluşturan Kent Konseyleri olarak anayasa değişikliği metninin getirdikleri ve götürdükleri üzerine halkımızı bilgilendirmek konusunda kendimizi sorumlu hissediyor ve bu sorumluluğu yerine getirme konusunda Kent Konseylerini göreve çağırıyoruz. Hukuk dışı, anti demokratik uygulamaların ülkemizi yeni olumsuzluklara sürükleyeceğini vurguluyor; demokratik kurumlara, üniversitelere, basına ve seçilmiş temsilcilere yönelik uygulamalardan duyduğumuz kaygının altını çiziyoruz. Kent Konseyleri, yerel demokrasinin güçlenmesini, uzlaşı kültürünü, ortak aklı ve demokratik katılımı esas alan yerel yönetim mekanizmalarıdır. Kent Konseyleri gelişmiş demokrasi koşullarında, çoğulcu ortamlarda oluşur ve yaşarlar. Bu anlamda tekciliği ve katı merkeziyetciliği reddederler.  Ülkemizde uygulanan çevre politikaları tarihi, kültürel  ve doğal olmak üzere, koruma altındaki tüm alanlarımızı ve yaşam hakkımızı tehdit etmektedir. Çevre konusunda tarihi, kültürel ve doğal varlıklarımızın gelecek nesillere bırakılması için kent konseyleri olarak verilen mücadeleleri her şartta destekliyor ve yanında yer alıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projelendirilen doğal sit alanları derecelendirme değişikliğine ilişkin, Türkiye’nin 20 bölgesindeki hazırlıkların derhal geri çekilmesini; yapılacak hazırlık çalışmalarının bilimsel normlara, planlama ilkelerine uygun, bütüncül ve katılımcı bir yaklaşımla yapılmasını istiyoruz. Bunun sonucu olarak yerel yönetimler başta olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşları, ülke menfaatini ve geleceğini göz önünde bulundurarak karar vermeye davet ediyoruz’ denildi.