“BU FIRSATI KAÇIRMAYIN”

Nilgün KAYA

Piyasada ‘Artı istihdam teşviki’ olarak bilinen teşvikle ilgili Ayvalık Turizm Hizmet ve Geliştirme Birliği (AYTUGEB) üyelerini bilgilendiren SGK İl Müdürü Muhammed Sıddık Polat, Turizm işletmeleri için bu teşvikin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Sektörün teşvikten haberi olmadığını gördük. Bilgilendiriyoruz. Elinizdeki bu fırsatı kaçırmayın” dedi.

Ayvalık Ticaret Odası Salonu’nda 28 Şubat günü saat 13.00’te başlayan toplantıya SGK İlçe Müdürü Mehmet Özkaya, Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan ve ATO Yönetim Kurulu üyesi Halil Kantarcı ile birlikte katılan SGK İl Müdürü Muhammed Sıddık Polat, İlçe Turizm Danışma Bürosu Müdürü Yasemin Gençer, AYTUGEB yönetim kurulu üyeleri ve birlik üyesi turizmcilere yeni başlayan teşvik hakkında bilgi verdi.

“TURİZM SEKTÖRÜNÜN HABERİ OLMADIĞINI GÖRDÜK”

SGK olarak 12 farklı teşvik verdiklerini belirten ve yeni teşviki anlatmak için bizzat işyerlerini ziyaret ettiklerini belirten SGK İl Müdürü Muhammed Sıddık Polat, “İl genelinde bir aydır yaptığımız çalışmada turizm sektörünün haberi olmadığını gördük. İldeki ilk toplantıyı Ayvalık’ta yapıyoruz. Nisan ayında genişletilmiş bir toplantı yapacağız. Turizmi bacasız sektör olarak görüyoruz. Sezon boyunca 3 milyon istihdam sağlıyor. Geçirdiğimiz sıkıntılardan dolayı hükümetimiz tedbir aldı. En büyük ve en önemli tedbirlerden biri piyasada ‘artı istihdam teşviki’ denilen teşvik. Bu nedir? Sigorta primleri ve vergi primlerinin devlet tarafından karşılanması. Siz sadece maaşını ödeyeceksiniz, geri kalan prim hazine tarafından karşılanacak. Özel sektör işverenlerimizin kurumumuza borcu olmaması gerekiyor. Bu teşvik, 9 Şubat 2017’den başlayarak 31 Aralık’a kadar devam edecek. Şu anda bir sigorta maliyeti 773 lira. Bu rakam devlet tarafından karşılanıyor. Her sigortalı için 773 lira cebinizde kalacak. Bu kişiler İŞKUR’a kayıtlı, son 3 aydır sigortası olmayan, işsizlerden tespit edip istihdam edilecek. Turizm işletmeleri için bu önemli. Genelde sezon bitince çıkış veriyor. Bu anlamda sezon açıldığında belki de çalıştıracağınız personelin yüzde 70’inin bu teşvikten faydalanması mümkün. Ne kadar fazla personel alınırsa bu teşvikin o kadar faydası olur. Biz genelde sanayi sektörünü dolaştık ama şimdi turizme ağırlık veriyoruz ve onların bu teşvikten yararlanacaklarını düşünüyoruz” dedi.

“BAKAN OLSAYDI NE TALEP EDERDİNİZ?”

AYTUGEB Encümen üyelerinden Doç. Dr. Ayhan Gökdeniz, artı istihdam teşvikinin diğer işletmeler için Aralık ayında tamamlansa bile turizm sektörü için uzatılmasını talep etti. Her 15 günde bir bakan ile telekonferans sistemi ile görüştüklerini belirten SGK İl Müdürü Polat’a, Turizm Tanıtma Derneği’nden Nurhan Fidancıoğlu, Ayvalık’ta turizm işletmelerinin yüzde 90’ının yılın sadece 5-6 ayı açık olduğunu ve diğer aylarında kapalı olduğu ve kışın büyük sorun yaşadığı, kış aylarında turizm sektörü için bir teşvikin mümkün olup olmadığını sorarken, diğer katılımcılar kışın personel çalıştırma durumunda devletin ne gibi desteklerde bulunabileceği sorusunu yöneltilerek,  bakana iletilmesi istendi.