AYVALIK’TA ÜRETİLİP GİRİT ADASI’NA SATILACAK

Nilgün  KAYA

Girit Adasına özgü yılların eskitemediği el sanatı olan dokumaların, Ayvalık’ta yapılması için çalışma başlatıldı. Ayvalık Giritliler Derneği, üstlendiği projenin hayata geçmesi için merkezi ve yerel yönetimin ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüştü. Proje gerçekleşirse Ayvalık ve kırsal mahallelerinde yaşayan kadınlar için istihdam yaratılırken, ilçede üretilecek dokumaların artık yurt dışında dokuma alan Girit Adası’na satılması planlanıyor.

Antik Yunan’dan Venedik ve Osmanlı’ya, birçok medeniyetin izlerini el sanatlarında yansıtan Girit Dokumalarının Ayvalık’ta üretilmesi planlanıyor. İlçede ‘Vatandaş’ın Yeri’ adlı mekânda sosyal ve kültürel çalışmalar yapan merhum Yapımcı Güner Namlı’nın eşi Aysel Namlı’nın önerisiyle projeyi üstlenen Ayvalık Giritliler Derneği, proje için destek ziyaretlerini sürdürüyor. Dernek, merkezi ve yerel idarenin ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır’ı ziyaret ederek proje hakkında bilgi verdi. Dernek Başkanı Coşkun Tunçmen, yönetim kurulu üyeleri Cenap Kazaz, Fatoş Antekin, Ali Gülören ve Hüseyin Şalmanlı’ya ziyarette Aysel Namlı da eşlik etti.

Tasarımcı ve Öğretim görevlisi Ozonay Omur, Ayşe Kırıkoğlu ve Nebahat Dinler’in 2004 yılında hazırlayıp Bakanlığa sunduğu ve daha sonra kendisine ilettiği proje ile ilgili bir kooperatif girişiminde de  bulunduklarını belirten Aysel Namlı, “Uzun yıllar bu proje kaldı. Vatandaş’ın yeri’ni açtıktan sonra bu konu tekrar gündeme geldi. Halk Eğitim Müdürlüğü kursunun üretim merkezi ve showroomunu oluşturduk. Girit’te Samos’ta dolaşıp Girit dokuması ve battaniyesi hakkında bilgi aldım. Projeyi Giritliler Derneği’ne sundum. Dernek çok olumlu baktı ve bugün son noktayı koyduk.  Umarım 2017 yılında gerçekleşecek. Eskiden Girit’te dokunan battaniyelerin artık yurt dışında yaptırıldığını öğrendik.  Girit ile diyalog kurularak Ayvalık’ta üretilen battaniyeleri ve dokumaları Ada’ya satışını yapmayı planlıyoruz ” dedi.

“AYVALIK VE KÖYLERİMİZDE İSTİHDAM YARATACAK BİR PROJE”

Ayvalık Giritliler Derneği Başkanı Coşkun Tunçmen, “Giritliler Derneği olarak Girit Dokuması ile ilgili proje hazırlığı içindeyiz. Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızı ziyaret ettik.  Mutlu oldular, yardım sözünü aldık. Yer konusunda Ayvalık Belediye başkanımız destek sözü verdi. İlçe Milli Eğitim Müdürümüz de gerekli desteği vereceğini söyledi. Adım adım ilerliyoruz. İnşallah başarılı olacağız. Projenin içeriği Girit Dokuması, battaniyesi, örtüsü, havlusu ve kilim dokuması ile ilgili. Çok detaylı bir proje. Kısa sürede hayata geçecek. Ayvalık ve köylerimizde projemizle önemli bir istihdam sağlayacağımıza inanıyoruz. Ayvalık için güzel şeyler yapmaya devam edeceğiz” dedi. Kadınların istihdama katılması sağlayan tüm çalışmalara önem verdiklerini belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, “Niyet güzel inşallah projede güzel olur. Yapılacak her hizmette biz de varız. İnşallah bu çalışmaya birlikte imza atarız” dedi. Giritliler Derneği, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Kanattan kitaplar’ projesine destek amacıyla 3 serilik Girit kitabı ve 20 adet kitabı da Müdür Güner Bahadır’a hediye etti.