“KARARLIYIZ, DOKUNDURMAYACAĞIZ”

Nilgün KAYA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ayvalık’taki sit alanlarının koruma derecesini düşüren ve ilçede tepkilere neden olan çalışması ve eylem planı Ayvalık Tabiat Platformu’nun düzenlediği toplantıda ele alındı. Mücadelenin devam edeceği hatırlatılan toplantıda vatandaşlara mücadeleye katılma çağrısı yapıldı.

Orhan Peker Sanat Galerisi’nde Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Ali Özerk, Mimarlar Odası Ayvalık Şube Başkanı Gündüz İşgüder’in yanı sıra Platformda yer alan derneklerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.  Çarşamba günü saat 17.30’da Orhan Peker Sanat Galerisinde düzenlenen toplantıda, Bakanlığın Ayvalık’ta koruma derecelerini düşüren çalışmasına karşı platformun bir değerlendirme raporu hazırladığı, itiraz noktalarının belediyeler ve bakanlığa bildirildiği, Ayvalık Belediye Meclisinin oy birliği ile bakanlık kararına olumsuz görüş verdiği ve bir vatandaşın açtığı, destekçi sayısı 13 bini aşan imza kampanyasının tüm çevre örgütlerine gönderilip, sosyal medyada paylaşıldığı açıklandı.

Sürecin yeni olmadığı, doğal sit alanları ve Tabiat Parkına ilk saldırıların 2009 yılında Bakanlığın Revizyon planında yapmak istenen değişiklikle başladığına dikkat çekilen toplantıda, Bakanlığın Ayvalık Belediye Meclisi ya da Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi koruma derecelerinin düşürülmesine karşı dursa bile planı iptal etmeyebileceği vurgulandı. Platformdan yapılan açıklamada, ‘Saldırı büyük, saldırı kapsamlı. Bu saldırıya karşı birlikte hareket edilmeli. Bu kez işimiz daha zor. En kapsamlı saldırı ile karşı karşıyayız. Pateriça da sadece bir firmanın 400-500 dönüm arazi aldığını biliyoruz. Zeytincilik değilse niyetiniz, Tabiat Parkında, birinci derece doğal sit alanlarında bu arazileri neden alırsınız? Saldırı kapsamlı, karşımızda küçük firmalar yok. Bu nedenle sorunu siyasi değil Ayvalık sorunu olarak görüyoruz. Herkesin bu konuda üstüne düşen bir görev var. Burada 8-10 tane uğraşan çevreci yok. Hepimiz Tabiat platformu bireyiyiz’ dediler.  

“SAVAŞACAĞIMIZ ÇOK ŞEY VAR”

Siyasi biri olarak değil doğasever olarak toplantıya katıldığını belirten Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Ayvalık Belediye Meclisi olarak tabiat parkı sınırları ve zeytin alanları sınırı eski adıyla birinci derece sit alanı olarak korunmasını önermiştik. Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Ayvalık Belediye Meclisi olarak aldığımız kararını Balıkesir Büyükşehir Belediyesi görüşü olarak bakanlığa ileteceğini söyledi.  Bu kararlar çok güzel ama her şey bitmiş değil.  Balıkesir Valisine de bu dramı anlattım Vali Bey de bizim yanımızda. Bu alanları kaybedersek, binalar yapılırsa içimiz sızlar dedim kendisine. TEMA Genel Müdürü Deniz Ataç ve Madra ve Kazdağı Belediyeler Birliğini de bilgilendirdim, destek sözü verdiler.  Biz çok kararlıyız. Dokundurmayacağız Cunda Adamıza, Ayvalık’ımıza, bu alanlara. Zeytin alanlarını koruma kanunun değiştirilmesi isteniyor. Savaşacağımız çok şey var. Buradaki el değiştiren araziler üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Cundalı halkımızın elinde çok az sayıda arazi kalmıştır. Bu saldırılar, bu istekler devam edecek ” dedi.

Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Ali Özerk, Ayvalık’ta gösterilen duyarlılığa teşekkür ederek gereken desteği vereceklerini ifade etti. Ayvalık Kent Konseyi adına yapılan açıklamada da, birinci derece sit alanların korunması için ısrarcı olunacağı ve Türkiye Kent Konseyi ile birlikte ortak çalışma planlandığı belirtildi. Ayvalık Ar-Ge Derneği temsilcisi, Cunda’da halk toplantıları yapılması, akademik çevrelerinde dahil olacağı örgütlenme modeli ve strateji belirlenmesi için İstanbul’da bir toplantı, uluslar arası boyuta taşınabilecek bir başka toplantının da referandum sonrası Ayvalık’ta yapılmasını önerdi. Katılımcıların bazıları, hukuki süreç ve karşılaşılabilecek noktalarla ilgili somut ve ayrıntılı bilgi isterken bazıları da bu tür toplantıların halkın katılımının sağlanacağı şekilde yapılmasını önerdi.

Platformun eylem takviminde; Konuyla ilgili çalıştay yapılması, Balıkesir milletvekillerine soruna duyarlı olması için çağrı yapılması, Kır yürüyüşü, stantlar açılması, EGEÇEP’in bir toplantısını ilçede yapması, çevre örgütlerinin katılacağı miting ve konser düzenlemesi yer alıyor.