KİTAPTAN KANATLAR PROJESİ BAŞLATILDI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta, kitapların bilgi, bilginin geleceğe kanat olduğu düşüncesiyle hazırlanan ‘Kitaptan Kanatlar’ projesi 14 Şubat’ta, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’nın katılımıyla başladı. Vali, Yazıcı,  Türkiye’nin okuma sıralamasında 86. Olduğunu belirterek, “Bu bize yakışmaz. Bunu değiştireceğiz” dedi. İlk etapta merkezi ve yerel idare ile kamu kurum amirleri ile başlayan kitap okuma seferberliğine isteyen her vatandaş katılıp, öğrencilerle birlikte kitap okuma alışkanlığını geliştirebilecek.

Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve ilçe okullarında uygulanacak 4 ay süreli proje, Cunda Mesleki Teknik Anadolu Lisesi‘nde 14 Şubat Salı günü düzenlenen törenle başladı. Törene, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Kaymakam Namık Kemal Nazlı, İlçe Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Özay Dörttepe, İlçe Emniyet Müdürü Fikret Bakır, Balıkesir Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, kamu kurum ve okul müdürleri, mahalle muhtarları, dernek ve meslek odası başkanları ile öğrenciler katıldı.

GİRİŞTE KİTAP HEDİYE EDİLDİ

Katılımcılara proje komisyonu tarafından belirlenen kitaplar hediye edildi.  Proje tanıtımının yapılmasının ardından tüm katılımcılar ve öğrenciler 10 dakika kitap okudu. İlçe genelindeki tüm okullardaki yöneticiler,  öğretmenler, öğrenciler ve personel de aynı anda kitap okuyarak proje başlatılmış oldu.

“ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN ÖDÜLLERLE DOLU BİR PROJE”

Proje başlangıcının yapıldığını belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, “Kitaplarım bilgim, bilgim geleceğe kanatlarım olarak adlandırdığımız için projemize Kitaptan kanatlar dedik. Bitiş süresi ömür boyu. Yıl içerisinde kitap okuma kampanyasında yer alacak paydaşlarımıza takvim hazırladık. Örneğin Kaymakamımız 13 Mart’ta Güzel Sanatlar Lisesi’nde okuma etkinliğine katılacak. Öğrencilerimiz için ödüllerle dolu bir projedir. Ayın en verimli kitap okuyan öğrencisi başarı belgesi ve ödüllerle ödüllendirilecek. Belediyemiz tarafından öğrencilerimize diz üstü bilgisayar, bisiklet hediyeleri verilecek. 840 öğretmen 10 bin öğrencimizin içinde bulunduğu proje 70 bin 2 kişilik Ayvalık halkı ile uygulanacaktır” dedi.

“OKUMANIN YAŞI, YERİ VE ZAMANI YOK. BOŞ ZAMAN DEĞİL HER ZAMAN OKUYACAĞIZ”

Balıkesir Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, BENGİ projesi kapsamında gerçekleştirilen proje için emeği geçenlere teşekkür etti. Türkiye’de kitap okuma süresinin 4 dakika olduğunu belirten Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Belki bizden geçti ama gençlere kitap okuma alışkanlığı kazandırmamız lazım. Biz ödülleri teşvik olsun diye vereceğiz ama ödüllerin sayısını arttırabiliriz. İnşallah 200 değil 400 bisiklet dağıtırız. Kitap okuma alışkanlığı insanın ufkunu zenginleştiriyor. Bunu hepimiz biliyoruz” dedi. Kampanyaya sadece belediyeden değil meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarından da destek beklediğini belirten Kaymakam Namık Kemal Nazlı ise,  “Dünya gözlerimizin gördüğünden ibaret ama dünyamızı geliştiren bir şeyler var; kitaplar. Kaynaktan aldığı bilgi ile sizin ufkunuzu geliştiriyor ve engin dünyayı gösteriyor. Bizden geçmedi çünkü okumanın yaşı yok, yeri ve zamanı yok. Boş zaman değil, her zaman okuyacağız” dedi.  

“KÂĞITTAN DÜNYALARI KEŞFEDELİM”

BENGİ Projesinde konulan hedeflerin hep birlikte gerçekleştirileceğini kaydeden Vali Yazıcı, “Türkiye okuma konusunda dünyada 86. Sırada. Dünyada 17 büyük ekonomi içinden ilk 10 ekonomi arasında yer alacaksa, büyük bir ülke olacaksa, okumayan bir toplum o kategoride zor yer alır. 86’ lık bize yakışmaz. Bu güzel yurdumun insanlarına, bir dönem dünyanın büyük bölümüne hükmetmiş insanların torunlarına bu yakışmıyor. Bunu düzelteceğiz. BENGİ projesi ile bir farkındalık yaratmak, okullara dikkat çekmek istiyoruz. Biz mercekleri okullarımızın üzerine alarak çocuklarımızın, gençlerimizin nasıl yetişmesi gerektiği, hangi donanımlarla hayata atılması gerektiği konusuna insanlarımızın dikkatini çekmeye çalışıyoruz. Bu projeye tüm kurumlardan destek bekliyorum. Başkasına sorumluluğu atmadan, ben ne yapabilirim diye düşünelim. Bu güzel yolculukta herkesin küçükte olsa bir payı olsun, kitaplar kanatlandı, inşallah kitaptan kanatlarımız oluşacak. Kâğıttan dünyaları keşfedelim” dedi.

Balıkesir Eğitimde Niteliği Geliştirme ve İzleme Projesi (BENGİ) çatısı altında, Milli Eğitim ile birlikte Kaymakamlık ve Ayvalık Belediyesi ortaklığında hazırlanan proje kapsamında; ilçenin ilkokul, ortaokul ve liselerinde okuma alışkanlığının geliştirilmesi amaçlanıyor.  Proje; tüm öğrencilere her ayın ilk haftası seviyelerine uygun, komisyon tarafından belirlenecek kitapların dağıtılması ve her ayın son haftası ayın en verimli kitap okuyan öğrencilerin seçilmesini, okul ve kurumlarda her gün en az 20 dakika kitap okuma saati organize edilmesini, mevcut kütüphanenin etkin kullanılmasını, okullarda kurullarda alınacak karar ile derslerden biri okuma saati olarak belirlenecek, okullar arası yılsonu şiir dinletisi düzenlenmesini içeriyor.