AYVALIK BELEDİYE MECLİSİ ŞUBAT AYI OLAĞAN TOPLANTISI YAPILDI

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediye Şubat ayı olağan toplantısı 1 Şubat Çarşamba günü Orhan Peker Sanat Galerisi’nde yapıldı. Cumhuriyet Meydanı ve Ali Bey Adası sahili düzenlemesi ile genel giderlerin karşılanması için toplamda 6 milyon liralık kredi alınmasına ilişkin gündem maddeleri toplantının önemli gündem maddeleri oldu.

Nusret Kantarcı, Arif Tünek ve Ufuk Ova’nın mazereti nedeniyle katılmadığı toplantıda Adalet ve Kalkınma Partili ile Demokratik Sol Partili meclis üyeleri Nusret Kantarcı’nın mazeretini kabul etmedi.  Gündemin ilk maddesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen sit alanlarının yeniden değerlendirilmesi konusu oldu. İkinci maddesi Sakarya Mahallesi’nde Kırlangıç Çok Amaçlı Yaşam Sosyal Kültürel Proje A blok 1. Kat ve kafeteryanın sınırlı ayni hak tesis edilmesi karşılığında 29 yıllık hak irtifakı ile değerlendirilmesi amacıyla Hukuk Komisyonu ile Plan bütçe Komisyonuna havale edildi.

Yeniköy’deki eski okulun eğitim amaçlı kullanılması için 10 yıllığına ihale edilmesi konusu gündemin 3. Maddesi oldu. Belediye meclis üyelerinin ‘Özel okul mu?’ sorusuna belediye başkanı ‘Bilemiyorum. Biz eğitim yuvası olsun diye ihaleye çıkaracağız’ dedi. ‘Belediye meclis üyelerinin ‘Talep var mı? sorusuna belediye başkanı ‘Yok. Olursa diye düşündük’ yanıtını verdi. Yapının ihaleye çıkarılmasına oy birliği ile karar verildi.  Toplantının 4. Maddesi, genel giderlerin karşılanması için  İller Bankası’ndan 3 milyon liralık teminat mektubu alınarak özel bir bankadan kredi alınması için belediye başkanına yetki verilmesi oy çokluğu ile kabul edildi.  

Cumhuriyet Meydanı düzenlemesi ve Cunda sahilinde restoranların olduğu ve iki toplu taşıma araçlarının arasındaki alanda estetik değişim için İller Bankası’ndan 3 milyon liralık kredi almak için belediye başkanına yetki verilmesi gündemin bir diğer maddesi oldu. Meclis üyesi Ali Gür’ün sorusu üzerine geçtiğimiz yıllarda meydan için 2,5 milyon lira kredi alınmasına yönelik kararla ilgili belediye başkanı, “O kredi alınmadı” dedi.  Gür, “Mahkeme sonucunu beklesek daha iyi olmaz mı, ayrıca kredi ile yapacağımıza Büyükşehir Belediyesi yapsa daha iyi olmaz mı?’ sorusuna belediye başkanı, “Bir an önce şehrin meydanını toplamamız lazım. Sadece meydan için bu. Yolları yapamayacağız çünkü Büyükşehir ile mahkemeliğiz. Yollara dokunamıyoruz. Biz mahkemeye verdik. Burası kentsel sit alanıdır burada müdürlük olması gerekir diye bir iki üniversiteden görüş aldık. İlk mahkemeyi kaybettik şimdi yüksek yargıda. Büyükşehrin böyle bir düzenleme planı yok. Ayrıca yapmaya kalksa 20 ilçesi var. Hepsine birden yapması lazım ve o zaman iş çok uzun sürer. Orada ise çok büyük rahatsızlık var. Çok sıkıntı yaşanıyor. Yaza kadar yetiştirmek zorundayız” dedi. Bağımsız meclis üyesi Halil Gür, “Mahkeme süreci devam ediyor. Büyükşehir lehine sonuçlanma ihtimali yüksek. O bölgeden büyükşehir bayağı bir vergi tahsilatı yapıyor olsa gerek. Şu kaynağın Ali Bey Adası’ndaki çalışmayı ayrı tutarak büyükşehir tarafından yaptırılması gerektiğini düşünüyorum. Büyükşehre nimeti topluyorsun karşılığını ver kardeşim deme şansımız var mı?’ diye sordu. Belediye Başkanı, “Büyükşehirle konuşur mahsuplaşırız” dedi.  3 milyon liralık kredi kullanılmasına oy çokluğu ile karar verildi.

Gündemin 6. Maddesi 5393 sayılı kanun gereğince belediyenin sözleşmeli personel çalıştırması konusu oldu. Belediyede görev yapan bir ekonomist, bir tekniker, bir mimar, bir mühendisin  sözleşmelerinin yenilenmesi oy birliği ile kabul edildi.  Eski devlet Hastanesinin arkasındaki diyaliz ünitesini teslim aldıklarını ve daha önce belediye tarafından bakanlığa tahsis edilen tomografi binasının tahsisinin kaldırılması konusu da toplantıda gündeme gelen bir diğer konu oldu. Tahsisin kaldırılması oy birliği ile kabul edildi. Toplantı imar komisyonundan gelen 10 konu ile 1 yeni konunun görüşülmesiyle sona erdi.