AYTUGEB; “BOT FUARI BAŞARILI GEÇTİ”

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın su altı güzelliklerini ve su sporlarında bulunduğu noktayı, bu yıl 48.si düzenlenen Düsseldorf Boot Fuarı’nda tanıtan Ayvalık Turizm Geliştirme ve Hizmet Birliği, fuarın başarıyla tamamlandığını açıkladı.

Profesyonel sporcuların gezdiği, deniz faaliyetleri ve ekipmanlarının satıldığı fuara, Thea Yatçılık, Prodivers Dalış Okulu ile birlikte katılan Ayvalık Turizm Geliştirme ve Hizmet Birliği (AYTUGEB) kite surf ve wind surf sporlarında Ayvalık’ı temsil etti. 31 Ocak Salı günü Ticaret Odası Salonu’nda fuarda yapılan çalışmalar ve elde edilen sonuç basın mensuplarına anlatıldı.

BROŞÜR YERİNE USB KATALOG

Broşür yerine içinde Ayvalık’la ilgili tanıtım filminin bulunduğu 70 adet USB Katalog dağıttıklarını ve Ayvalık standına gelen katılımcılardan bu konuda da övgü aldıklarını belirten AYTUGEB Genel sekreteri Ümit Özgültekin, “Ayvalık Belediyesi ve AYTUGEB işbirliğinde 21-29 Ocak tarihleri arasında Düsseldorf’ta 48. Kez düzenlenen, dünyanın en büyük tekne ve su sporları fuarı olan Boot Düsseldorf’ta İzmir Deniz Ticaret Odası tarafından hazırlanmış Türkiye standında Ayvalık olarak yer aldık. Seneye daha donanımlı katılmayı planlıyoruz” dedi.

Ayvalık Belediyesi’nin fuara tek başına 4., AYTUGEB ile birlikte ikinci kez katıldığı belirtilen toplantıda, fuarın başarıyla sonuçlandığını çünkü hem Ayvalık standının yoğun ilgi gördüğü hem de Barakuda Dalış Okulu’nun Nisan ayında Ayvalık’a gelmek üzere Prodivers Dalış Okulu ile anlaştığı açıklandı. Barakuda Dalış Merkezi sporcularının hafta içi,  50 kişilik ekip halinde Ayvalık’a gelecekleri yönünde bilgi verildi. Dünyaca ünlü dalış okullarının davet edildiği ilçede, Hastaneye basınç odası yapılmasının gerektiği,  basınç odası operatörü ve hemşiresinin bulunması gerektiği de gündeme gelen bir diğer konu oldu.  Fuara katılan Prodivers Dalış Okulu’ndan Balık Adam eğitmeni Nuri Büyükdilsiz, “Türk dalışçılar olarak 20 bölgenin arasında Ayvalık’ta fuarda yer aldı. Turizmde bölgenin merkezindeyiz. Neden Ayvalık’a gelmeleri gerektiğini anlatmak gerekiyordu, biz de bunu yaptık” dedi.

“AYVALIK BU SENE EMİTT FUARINA NEDEN KATILMADI?”

Turizm Danışma Bürosu Müdürü Yasemin Gençer, “Gerek Merkezi ve yerel yönetim gerekse Turizm Müdürlüğü olarak biz, yıllardır bütün fuarlara katılmak için tüm olanakları hazırladık ve sektörün desteğini istedik. Bu anlamda Düsseldorf fuarı çok önemli oldu. Sektörün gücümüze güç kattığını gösterdiler. Fuara katılmak sadece kendinizi pazarlamakla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda benzer yerlerin neler yaptığını görüyorsunuz, ufkunuzu açan bir fuar” derken Ayvalık’ın bu sene EMİTT’e katılmaması üzerine yapılan eleştirilerle ilgili görüşlerini açıklayan Yasemin Gençer, “Kitle turizminden daha çok kültür turizmi üzerinde duruyoruz. Tematik fuarlara katılmayı planlıyoruz. EMİTT Fuarına defalarca gidildi. Tanıtım yapıldı. Biz Turizm Müdürlüğü olarak istenirse tekrardan yardımda bulunabiliriz. Doğu Akdeniz ülkeleri EMİTT’ e geliyor ama temel olarak bizim bulunduğumuz alan iç bölgelerin olduğu bir fuar” dedi.  Özgültekin ise eleştirilere, “Bizim Türk müşteri diye bir sorunumuz yok.  2 senedir yabancı turistleri kaybettiğimiz için yurt dışı fuarlara özellikle spesifik fuarlara önem veriyoruz. Avrupa’ya açılmak zorundayız. Nokta atışı yaptık ve başarılı oldu. Bu kadar büyük düzeyde bir dalış okulunu ilçeye getireceğimizi düşünmüyorduk ama başardık. Emitt bizim fuarımız değil artık. Dikili Belediyesi de bir daha katılmama kararı aldı. Maliyet çok yüksek. EMİTT Fuarı 150-200 bin lira maliyetli ama yurt dışında iki fuara katıldık toplam maliyet 20 bin lira” diyerek yanıt verdi.