KUŞ ATLASI ÇALIŞTAYINA AYVALIK’TA KATILDI

 

Nilgün KAYA

Türkiye Üreyen Kuş Atlası Çalıştayı için Atlas gönüllüleri bu kez Ankara’da buluştu. Kuş Atlası Çalıştayına Türkiye’nin dört bir yanından katılan Atlasçılar arasında, Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu sorumlusu doğa gözlemci ve Fotoğrafçısı Kadri Kaya’da yer aldı.

Kadri Kaya

Doç. Dr. Utku Perktaş’ın desteğiyle, çalıştayın ev sahipliğini Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü yaptı. Atlasçılar 22 Ekim Cumartesi sabahı bir araya geldi ve Cem Orkun Kıraç’ın moderatörlüğünde oturumlar başladı. Pek çok gönüllü ve atlasa katkı veren akademisyenler gün boyu bölgelerinde yapılan çalışmalarla ilgili paylaşımlarda ve görüş alış verişinde bulundu. Ödül töreniyle birlikte ilk gün sona erdi. İkinci günün sabahı Mogan Gölü’nde kuş gözlemi yapıldı.

EN ÇOK BÖLGEDE ATLAS ÇALIŞMASI YAPANLARA GÜMÜŞ ATLASÇI BELGESİ VERİLDİ

Çalıştayı için Ankara’ya giden Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu sorumlusu Kadri Kaya, Ayvalık’ta hem erken hem de geç dönem kuş üreme atlas çalışmalarının tamamlandığını belirterek çalışmalarla ilgili bilgi verdi.  Kaya’ya, Türkiye’de en çok bölgede atlas çalışmasına katılanlara verilen ‘Gümüş Atlasçı’ belgesi verildi. Çalıştayda ortaya konan öneriler, dile getirilen sorunlar 2017 yılında Atlasın izleyeceği stratejilere yön verecek.

TÜRKİYE ÜREYEN KUŞ ATLASI PROJESİ NEDİR?

Türkiye Üreyen Kuş Atlası Projesi yıllardır Türkiye kuş gözlemcilerin hayalini kurduğu proje. Bu projede kuş gözlemcileri Türkiye’yi ‘kare kare’ gezerek üreyen kuş türlerini kayıt altına almaktadır. 4 yıl için planlanan projede toplanan kayıtlar ile Türkiye’nin kuş fotoğrafının çekilmesi hedeflenmektedir.
NEDEN ATLAS ÇALIŞMASINA İHTİYACIMIZ VAR?
Özellikle son yıllarda hızlanan, doğal ya da insan eli ile yapılan çevresel değişimler her yerde kuş popülasyonlarını etkilemektedir. Verimli tür koruma stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması için kuş popülasyonlarına ait güncellenmiş verilere ihtiyacımız var.  Kuşların nerelerde bulunduğu ve bu durumun zamanla nasıl değiştiğini bilmek türe özgü koruma planlarını geliştirmek için elzemdir. Bu veriler aynı zamanda bilimsel çalışmalar ve geleceğe yönelik öngörülen değişimleri test etmede de gereklidir.