160 BİN METREKÜP ATIK SU ARITILMADAN DENİZE BIRAKILDI

Nilgün KAYA

15 milyon lira maliyetle, yap-işlet-devret modeli ile yapılan ve 3 yıl önce devreye giren Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisi, çalıştıran firmanın Ayvalık ve Balıkesir Belediyelerinden alacaklarını tahsil edememesi nedeniyle 2. kez kapandı. Günde 4 bin metre küp atık su arıtan tesisin kapandığı 1 Kasım’dan bu yana 160  bin metre küp kanalizasyon arıtılmadan denize bırakıldı.

 

Ayvalık’ın Evsel Atık Su Arıtma Tesisi ikinci kez kapandı. 19 Kasım 2013’te hizmete başlayan tesis, Şubat 2015’te,  Ayvalık Belediyesinden 12 aylık atık su bedelini tahsil edememesi, geçici kabul yapılmadığı için BASKİ’ye de devredilememesi nedeniyle kapanma tehlikesi atlatmış, 17 Aralık 2016’da çalıştıran firmanın Ayvalık Belediyesi’nden 1 milyon 900 bin, Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü’nden 2 milyon 500 bin lira alacağını tahsil edemediği gerekçesiyle kapanmış ve Mayıs ayına kadar binlerce metre küp atık su denize akmıştı.

 

Elektroflükasyonlu Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisini çalıştıran Koçoğlu İnşaat San. Tarım ve Hay. Tic. AŞ yetkilileri, Ayvalık ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden 4 milyon lirayı aşkın alacağın tahsil edilemediği için tesisin işletilemez duruma geldiği ve bu nedenle kapatılmak zorunda kalındığını ifade etti. 17 Aralık’ta müdür ve bekçi dışında tüm personelini işten çıkaran tesisin 1 Kasım tarihinden bu yana çalışmadığı, Müdürü Deniz Tosun’un da görevinden ayrıldığı öğrenildi.  Günlük kapasitesi 4 bin metre küp olan tesiste acil durumlarda 6 bin metre küpe kadar arıtma yapılabiliyordu. Ayvalık atık su tesisi,  bünyesindeki ileri arıtma prosesleri ile endüstriyel nitelikte atık sularla başa çıkabildiği için ayrıca önem taşıyordu. Tesisin devreden çıkması ile Ayvalık Körfezi’ne arıtılmadan bırakılan evsel ve zeytin karasuyu da dâhil endüstriyel su miktarı 40 günde toplam 160 bin metre küpe ulaştı.