AYVALIK KÜTÜPHANESİ’NİN YERİ DEĞİŞSİN DİYE 1410 İMZA TOPLANDI

Nilgün KAYA

150 Evler Mahallesi’nde bulunan,  merkeze uzak ve yokuşta yer aldığı için ulaşımı zor olan İlçe Halk Kütüphanesi’nin ulaşılabilir olması için yerinin değişmesini isteyen Ayvalık Birleşik Haziran Hareketi,  bir ay süren kampanyada toplanan imzaları yetkililere iletti.

Kütüphanenin kolaylıkla ulaşılabilen ve teşvik edici bir mekânda hizmet vermesi gerektiğini savunan Birleşik Haziran Hareketi, ilçede yaşayan vatandaşlardan toplanan 1410 imzayı Kaymakam Namık Kemal Nazlı’ya iletti.

“ESKİ KIZ MESLEK LİSESİ BİNASI, KÜTÜPHANE OLARAK AYVALIK’A YAKIŞIR

Kaymakamlıkta karşılaştığı İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen’e de konuyu aktaran Ayvalık Birleşik Haziran Meclis temsilcileri Kader Çeşmecioğlu, Serdar Çevik ile öğrenci Ceren Sözer, uzun süredir kullanılmayan, ilçenin en güzel tarihi yapılarından biri olan eski Kız Meslek Lisesi binasının ilçe kütüphanesi olarak Ayvalık’a çok yakışacağını ifade ettiler.  Konuyu araştıracağını söyleyen Müdür Bilen, Vergi Dairesi eski binası ya da Gazi Orta okulu içindeki bina üzerinde de düşünülebileceğini söyledi.

“KÜTÜPHANE ULAŞILABİLİR OLSUN”

Ayvalık Birleşik Haziran Meclisi konuyla ilgili olarak,  ‘Ayvalık’ta yaşayan gençler, kadınlar ve bilgiye duyarlı insanlar olarak, Ayvalık Kütüphanesi’nin şu an bulunduğu yerden taşınmasını istiyoruz. Kitaba ulaşımın giderek zorlaştığı, okumanın ve okutmanın önemsizleştirildiği, araştırmaya ve objektif bilgiye dayalı eğitimin ortadan kaldırılmak istendiği günlerden geçmekteyiz. İnsana ve doğaya saygılı, yaşadığı toplumu ve dünyayı kavrayan bireyler olarak, okumanın önemini her geçen gün daha fazla anlıyoruz. Bizler, çocuklarımızın ve gençlerimizin, kendi geleceklerini inşa ederken, bilimsel ve laik eğitimin süzgecinden geçen bilgilerle donatılmasını istiyoruz. Ve biliyoruz ki, eğitimin temel aracı kitaptır. Ve kitaplar sayesinde, sanatın, edebiyatın, şiirin, bilimsel araştırmanın engin dünyasına girebilmek, bizi biz yapan değerlere sahip çıkmanın en önemli yoludur. Çocuklarımızın ve gençlerimizin, duygu ve düşünce dünyasını zenginleştirmek, onların daha fazla okumasını sağlamakla mümkündür. Ayvalık Kütüphanesi, bu konuda büyük olanaklar sağlayabilir. Her türlü yazılı kaynağa ulaşmak için, kütüphane ortamı teşvik edici ve destekçi olabilir. Ancak, kütüphanemizin şu an bulunduğu yer itibariyle, bu hizmeti sağlaması oldukça zor olmaktadır. Kütüphane binası, ilçe merkezine uzaklığının yanı sıra, çocukların, engellilerin ve yaşlıların ulaşımını zorlaştıracak bir mevkide bulunmaktadır. Kütüphanenin yerinin değişmesi için daha önceki yıllarda bazı çabalar olduğunu; hatta bu amaçla sahildeki eski vergi dairesinde inceleme yapıldığını ve oraya taşınması konusunda girişimler olduğunu biliyoruz. Ancak, o dönemde bu girişimlerin bir sonuç vermediği ve yarım kaldığı da biliniyor. Ayvalık’ta yaşayan ve kütüphanenin olanaklarından yararlanmak isteyen herkesin şikayetçi olduğu bu konuda, çözüm gerek.  Bizler, kitabın değerini bilerek yaşamak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki kitap aklın ilacıdır. Kitaplara erişmenin giderek daha zor hale geldiği bugünkü şartlarda, Ayvalık Kütüphanesi bizler için önemli bir olanak sağlamaktadır. Ancak, kütüphanenin şu anda bulunduğu yer, yaşlı, çocuk, engelli, kadın, erkek hepimizin ulaşımını zorlaştırıyor ve başta henüz okuma alışkanlığı oluşmamış insanlar olmak üzere okuyucuyu caydırıyor. Oysa kütüphane, kolaylıkla ulaşılabilen ve teşvik edici bir mekânda hizmet vermelidir. Ayvalık Kütüphanesi’nin şehir merkezine, Eski Kız Meslek Lisesine taşınması ve böylece tarihi binanın korunması için imza topladık’ denildi.